Positief opvallen met online solliciteren

Door Pim van Dijk  -  01 juni 2022

Online solliciteren biedt kansen om positief op te vallen in de stapel van kandidaten die ook op dezelfde positie solliciteren.  Er zijn echter ook valkuilen waar je rekening mee moet houden! Ga je online per email solliciteren, gebruik de kansen dan in jouw voordeel en trap niet in de valkuilen zodat je eruit springt bij jou toekomstige werkgever en meer kans maakt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. 

 

Welk email adres ga je gebruiken

In je studietijd heb je misschien een grappig of stoer emailadres bedacht die je, wellicht onbewust, nog steeds gebruikt. Een adres als coolechick@hotmail.com komt niet erg serieus over. Beter is het om een email adres te gebruiken met je voor- en achternaam erin. Met een creatief adres loopt je het risico om als spammail aangezien te worden met als gevolg dat je sollicitatie wordt verwijderd voordat deze is gelezen.

 

Foto meesturen?

Een foto meesturen is niet verplicht maar je kunt ervoor kiezen dit wel te doen. Soms wordt er in de advertentie om gevraagd. Als je kiest om een foto mee te sturen, kies dan een zakelijke pasfoto of een foto die is genomen op je werkplek. Een foto waarin is geknipt en waar bijvoorbeeld nog een arm van iemand anders in staat werkt niet in je voordeel. Let ook op de grootte van het bestand, te grote bestanden leveren problemen op bij versturen en ontvangen van email. De meest voordehand liggende plek voor een foto is op je CV.

 

 

Het bedrijf nabellen?

Online sollicitaties die worden verzonden via email kunnen altijd terecht komen in een spambox of zijn eenvoudig per ongeluk te verplaatsen of te verwijderen. Er kan veel mis mee gaan en als je na ongeveer 1 week nog niets hebt vernomen, dan is het niet raar om even te bellen of de sollicitatie wel goed is aangekomen. Je kunt dan meteen vragen naar de procedure. Wees ervan bewust dat je met dit telefoontje ook een indruk achterlaat die mee kan spelen in het proces, zowel positief als negatief.

 

Stuur brief en CV als bijlage in de email

Zet je sollicitatiebrief en/of CV niet in het tekst vak van een email bericht maar voeg deze als aparte bijlage toe. Je hebt daarmee meer controle over de opmaak en als het wordt geprint, dan ziet het er veel netter uit.  Denk ook hier aan de grootte van de bestanden maar ook aan de naam waaronder je de bijlagen hebt opgeslagen. Gebruik die naam in je voordeel door er bijvoorbeeld van te maken:  CV creatieve Kok, CV Commerciële kelner of Brief gemotiveerde kandidaat.

 

Wat zet je in de onderwerpregel

Ook de onderwerp regel kun je in jouw voordeel gebruiken door daar een positieve eigenschap van jezelf in te verwerken. Je kunt dit persoonlijk maken door deze per sollicitatie aan te passen naar de eisen van het bedrijf door bijvoorbeeld een belangrijke eis waar je aan voldoet te noemen. Bijvoorbeeld: Ervaren kandidaat voor uitdagende vacature van Sous Chef.

 

Welke tekst plaats je in het email bericht

Motivatiebrief, CV en eventueel een foto heb je bijgesloten bij de email. De inhoud hiervan hoef je dan niet het tekst vak van de email te herhalen. Wat je wel kunt doen is in de aanhef de naam te noemen van geadresseerde en aan te geven dat je graag solliciteert naar de interessante/ leuke of uitdagende die wordt geboden (functienaam ook noemen)  en verwijs verder naar de bijlagen.  Pas je schrijfstijl aan op de stijl van de advertentie, formeel of informeel.

 

Meer sollicitatietips vind je op WerkenineenHotel.nl, klik op onderstaande button:

 

 

 

 

 

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:

Naam*
E-mailadres
Je bericht*
Neem de code over*
Captcha

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte