Stage lopen in een dynamische en internationale omgeving?

Door Eva Bates  -  12 april 2023

Ga je binnenkort stage lopen en ben je aan het oriënteren waar je dat zou willen doen? Een hotel is een dynamisch internationale omgeving waar op veel verschillende vakgebieden zeer interessante en leerzame stageplaatsen worden aangeboden. In deze blog lees je meer over de hotellerie, de stagemogelijkheden en hoe je een stageplek kan bemachtigen.

De hotellerie in Nederland werkt graag met stagiairs en er worden dan ook veel leerzame, leuke en interessante plekken aangeboden. Er zijn voor alle niveaus veel leermogelijkheden. Uiteraard in de typische hotel afdelingen zoals de huishouding, receptie, bediening en keuken maar ook in de verkoop en support afdelingen zoals personeelszaken, boekhouding en technische dienst zijn er volop mogelijkheden. Veel hotel beschikken bovendien ook over wellness, sport en vrijetijd faciliteiten waarin ook stageplaatsen worden aangeboden.


Wil je stage lopen? Bepaal eerst het doel van je stage

Wat wil je in de komende stageperiode bereiken? Heb je nog geen idee welke afdeling je leuk lijkt in een hotel en wil je je hotelstage gebruiken om te oriënteren? Ga dan op zoek naar een bedrijf die mix stages aanbiedt waar je in één periode in meerdere afdelingen kan meelopen.

Zijn er een paar afdelingen die je leuk lijken? Probeer dan een combinatiestage te vinden zodat je kan ervaren bij welke afdeling je voorkeur heeft.

Weet je al op welk vakgebied je je wilt specialiseren? Denk dan na over welk bedrijf goed bij je past. Let dan op zaken als het product, de locatie, de grootte, reputatie, organisatie, complexiteit e.d. Je kunt je hotelstage heel goed gebruiken als springplank naar een start van een mooie (internationale) hotel carrière. Stage lopen resulteert in de hotellerie namelijk vaak tot een vaste baan.

Sluit je opleiding aan bij de mogelijkheden in een hotel?

Bij een hotel denken veel mensen in eerste instantie aan afdelingen zoals receptie, huishouding, keuken en bediening. Maar veel hotels bieden juist ook interessante stageplaatsen aan in verkoop en supportafdelingen. Dus ook op de afdelingen technische dienst, Sales, Events, reserveringen, personeelszaken, facilitaire dienst, boekhouding, systeembeheer en sport en vrijetijd faciliteiten kun je stage lopen. 

Voor veel opleidingen zijn dan ook mooie stagemogelijkheden op alle niveaus. Voor zowel MBO en HBO opleidingen, via BOL en BBL leerwegen. Ook voor snuffelstages staan veel bedrijven open.


Waarom is stage lopen in een Hotel zo leuk?

Stage lopen in een Hotel betekent werken in een internationale omgeving, zowel gasten als collega’s komen uit verschillende culturen en er worden verschillende talen gesproken. Hotels zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend en de show moet altijd doorgaan. Van de medewerkers wordt daarom flexibiliteit gevraagd en het is belangrijk om goed te kunnen samenwerken en je te kunnen inleven in de gast. Stage lopen in een hotel betekent werken met veel jonge mensen in een informele sfeer. Bovendien gaan collega’s ook vaak plezierig buiten het werk met elkaar om. Er wordt veel gedaan aan training en doordat je snel vertrouwen wordt gegeven om verantwoordelijkheid te dragen, leer je ook veel. Doorgroeien in de organisatie komt veel voor, ook internationaal. Meer informatie over de werksfeer in een hotel vind je op onze carrière coach.

Wat is de beste leerplek?

Dat hangt natuurlijk af van je leerdoelstellingen. In hotels mogen stagiaires snel veel dingen zelfstandig doen, daar leer je veel van! Van het hotelvak krijg je het meeste mee in de receptie, sales of reserveringen. Als je liever de kant van eten en drinken opgaat, dan zijn er veel hotels met innovatieve Food & Beverage concepten en is er in hotels veel afwisseling door de verschillende outlets, Banqueting, Ontbijt, Roomservice, conferenties en natuurlijk de lunch en het diner. Als je wilt leren leiding geven is een stage in de huishouding als floorsupervisor of een plek in de stewarding (o.a. afwaskeuken) een echte aanrader. Deze functies staan in het algemeen open voor MBO en HBO studenten zowel van Horeca – Hotel opleidingen als van facilitaire opleidingen. Je krijgt in deze afdeling veel verantwoordelijkheid met goede begeleiding en je kan heel goed leren leiding geven, plannen en organiseren door dit ook echt zelf te gaan doen!

Hoe vind je een leuke en leerzame stageplek in een hotel?

Werk eerst je doel uit zodat je weet waar je naar op zoek gaat. Bespreek dan met het stagebureau op school of je zelf een stageplaats mag aandragen of moet kiezen uit een plek bij een van de schoolrelaties. Mag je zelf op zoek? Ga dan naar WerkenineenHotel.nl waar je vacatures kunt zoeken op plaats, dienstverband en afdeling. Je kan dan eenvoudig de vacatures filteren waar jij naar op zoek bent en vervolgens online direct bij het betreffende bedrijf solliciteren. Ook sollicitatietips vind je terug in de carrière coach van WerkenineenHotel.nl

Een stageperiode kan een belangrijke invloed hebben om de rest van je carrière, vaak begint zo'n carrière met een vaste baan in de afdeling waar ook de stage is doorlopen. Maak daarom serieus werk van het vinden van een stageplaats die goed bij je past!

Wil je alvast op zoek naar een leuke en leerzame leerplek? Klik dan op onderstaande button en vind jouw stageplaats!

 

 

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:

Naam*
E-mailadres
Je bericht*
Neem de code over*
Captcha

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte