Voorbereiding op het sollicitatieproces

Je komt van school en wil op zoek naar een baan in een hotel. Of je hebt al werk maar je bent toe aan een nieuwe leuke uitdaging of je zit even in between jobs en op zoek naar een leuke nieuwe baan, wat ga je dan doen?

Voor iedere sollicitatieprocedure is een goede voorbereiding nodig. Om een werkgever te kunnen overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent, moet je eerst zelf goed weten wat je wilt doen, waarom je dit wilt en of je daar wel de juiste achtergrond voor hebt. Denk ook na over wat voor Hotel je wilt gaan werken (groot, klein, informeel, keten, zelfstandig etc.). Is dat voor jou allemaal al helder? Mooi, ga aan de slag. Zo niet, ga dan eerst oriënteren.

Ook heel belangrijk is het dat je jezelf leert kennen. Wat kan ik goed?  Wat zijn mijn sterke punten, op welke punten moet ik nog ontwikkelen?  Waarom wil ik die functie, waarom wil ik in dat hotel werken, wat kan is mijn toegevoegde waarde voor dat hotel. Ook vragen trouwens  die gesteld zouden kunnen worden tijdens een sollicitatiegesprek. Niet verkeerd om je hier eens in te verdiepen.

 

Waar kan je je op voorbereiden?

  • waarom wil je juist deze functie, wat maakt je zo geschikt
  • kun je voorbeelden geven van situaties uit het verleden geven waar dit uit blijkt?
  • wat zijn je karaktereigenschappen en interesses?
  • wat voor ervaringen en opleidingen heb je?
  • wat zijn je vaardigheden en capaciteiten? 
  • wat voor functie zoek je?
  • bij wat voor bedrijf zou je willen werken?

Een zelfanalyse helpt niet alleen sterk en duidelijk te zijn tijdens een sollicitatiegsprek maar kan ook helpen bij het vinden van een passende functie. Ben je sterk in communicatie en je houdt van commercieel bezig zijn? Dan zou Sales of PR bijvoorbeeld wel iets voor jouw kunnen zijn.

 

Informatie verzamelen

Voor een goede sollicitatie heb je het één en ander aan informatie nodig. Verken eerst jezelf en de (lokale) arbeidsmarkt voor je gaat solliciteren (wat is er zoal beschikbaar, wat zijn de eisen etc).

Via Internet heb je informatie van over de hele wereld binnen handbereik. Dit geeft je een unieke kans om jezelf goed te verdiepen in wat je nou graag zou willen doen (het werk), voor wat voor hotel je graag zou willen werken, wat een marktconform salaris is, of er een soortgelijk hotel bij jouw in de regio gevestigd is. Weet je niet exact wat je graag zou willen? Doe dan een beroepskeuze of leer meer over de verschillende broepen die er zijn. Er zijn diverse beroepskeuzetesten en broepeninformatie online te vinden. Daarnaast hebben de arbeidsbemiddelaars, het cwi of Adviesbureau's voor Opleiding en Beroep (AOB) vaak proffesionelere tests.

Daarnaast kun je je verdiepen in een specifiek hotel door de hun website te bezoeken. Of wellicht weet een kennis of een vriend iets over het bedrijf. Of door jaarverslagen te lezen van het betreffende hotel. 

 bron sollicitatieinfo.nl

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte