Voorbereiding op het sollicitatieproces

Al een tijdje heb je het in je huidige baan niet meer zo naar je zin, of je bent toe aan meer uitdaging of een keer totaal iets anders. Of je opleiding zit erop en je bent klaar voor een mooie carrière in de hotellerie of horeca. Tijd om in actie te komen maar hoe pak je dat aan? Een goede voorbereiding is het halve werk! 

Veel mensen beginnen in deze situatie met het zoeken naar vacatures maar dat is niet altijd de juiste weg. Als je een sollicitatieproces ingaat is het goed eerst een doel vast te stellen. Waar ga je naar op zoek, wat wil je gaan doen? In welke omgeving? Op welk niveau?  Welke hotel organisaties vind je aantrekkelijk, groot, klein, formeel, informeel, een keten of juist zelfstandig?

Als je goed weet wat je wilt, kijk dan ook of dit realistisch is. Waar ben ik goed in, wat vind ik leuk, waar heb ik ervaring mee, wat zijn mijn sterke punten, waarin wil ik me ontwikkelen, waarom denk ik dat ik dit kan, wat kan ik het bedrijf bieden? Weet je wat je wilt, dat dit bij je past en dat je het aankunt? dan ben je klaar om aan de slag te gaan! 

 

Voor het opstarten van het sollicitatieproces

 • Wat is het doel, waar wil ik na dit proces zijn?
 • Waar ben ik goed in, wat vind ik leuk om te doen, waar krijg ik een goed gevoel van?
 • Wat past goed bij mijn karakter en persoonlijkheid?
 • Wat past goed bij mijn persoonlijke omstandigheden?
 • Hoeveel wil ik werken, wil ik verhuizen voor werk, hoe flexibel wil ik zijn?
 • Op welk niveau wil ik werkzaam zijn?
 • Is het uiteindelijk doel realistisch?
 • Kan ik dat aan? geeft het voldoende uitdaging? heb ik de juiste kennis en ervaring?
 • Wat maakt mij geschikt voor de functie
 • Wat weet je van het bedrijf? past dat bij jou?
 • Hoe is de bereikbaarheid, kan ik er op tijd zijn en  na het werk ook weer thuis komen?

Een goed beeld van wat je wilt en wat je kunt zal je helpen je doelstelling te bereiken. Ook helpt het je tijdens de sollicitatieprocedure en selectiegesprekken. Je hebt tenslotte al goed nagedacht over zaken als motivatie, benodigde kennis en vaardigheden en daarmee zul je vragen hierover eenvoudig kunnen beantwoorden. Het boek "De kleur van mijn parachute" geeft je veel handvatten die je kunnen  helpen je gedachte te ordenen en je helpen met een goede voorbereiding. 

 

Informatie verzamelen

Via internet kun je veel informatie achterhalen. Zijn er veel hotels in de omgeving, wordt de functie die je zoekt veel aangeboden? Wat is gemiddels het salaris wat bij de functie hoort? Horen daar nog secondaire arbeidsvoorwaarden bij? Wat houdt het werk precies in, welke eisen worden er gesteld, stelt ieder hotel dezelfde eisen of wisselt dat? Wellicht zijn er (online) beroepskeuzetesten beschikbaar die je kunnen ondersteunen. Kunnen arbeidsbemiddelaars iets voor je betekenen. Zijn er verdere tips te vinden over sollicitatiebrieven, CV en gesprekken?

Als je al weet waar je wilt gaan solliciteren, verdiep je dan in het bedrijf, de afdeling en de functie. Bezoek de website van het hotel en bekijk hun werken bij pagina. Via  de Kamer van Koophandel kun je eventueel ook jaarverslagen doorlezen.

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte