Werken in de afdeling Housekeeping

Als je op zoek bent naar een carrière in de hotelindustrie, dan is de kans groot dat je hebt gehoord van de functie 'housekeeping'. Housekeeping is een belangrijk onderdeel van het hotelwezen en is verantwoordelijk voor het soepel laten verlopen van de dagelijkse schoonmaakoperaties van het hotel. In deze tekst zullen we uitleggen wat housekeeping inhoudt en wat de taken en verantwoordelijkheden zijn in een hotel.

 

Wat doet de afdeling Housekeeping?

De afdeling Housekeeping, ook wel huishouding genoemd, is verantwoordelijk voor het schoonhouden van alle ruimtes in het hotel, zoals de hotelkamers, algemene ruimtes, restaurants, bar en zalen. Daarnaast valt ook de linnenkamer onder deze afdeling, waar al het linnengoed van de kamers wordt verzorgd, evenals de was van de gasten en de uniformen van het personeel. In veel hotels is de huishouding tegenwoordig geheel of gedeeltelijk uitbesteed. In de afdeling housekeeping werken vaak collega’s uit verschillende culturen en er wordt niet altijd Nederlands gesproken. Er wordt in het algemeen gewerkt in twee diensten, ’s morgens en ’s avonds zowel doordeweeks als in het weekend. Er zijn binnen deze afdeling veel mogelijkheden om parttime te werken.

 

De functies binnen de afdeling Housekeeping

Binnen de afdeling huishouding bestaan verschillende functies. De kamermeisjes/ jongens of room attendants maken de gastenkamers netjes schoon. De supervisors controleren de schoongemaakte kamers, geven instructies aan de room attendants en maken de kamerindeling voor de room attendants. De linnendame/ heer is verantwoordelijk voor alles wat er in de linnenkamer gebeurd zoals beheer van de uniformen, herstelwerkzaamheden aan linnen en uniformen, strijkwerk, gastenwas, hotel en restaurant wasgoed, schoonmaak van douchegordijnen, vitrages en gordijnen uit de hotelkamers e.d. De public area cleaner maakt de publieke ruimtes en toiletten schoon en de evening room attendant maakt de kamers schoon van de gasten die laat vertrekken. Sommige hotels bieden ook een Turn down service welke tevens door de evening room attendant wordt gedaan. Turn down betekent dat de gordijnen worden gesloten, bed wordt opengeslagen en de kamer wordt opgeruimd in de avonduren. Een linnenporter of steward zorgt voor het transport van al het linnengoed door het hotel.

 

Vereisten voor werken in de afdeling Housekeeping

Voor de meeste functies binnen de afdeling Housekeeping is geen specifieke opleiding vereist. Persoonlijke kwaliteiten zoals persoonlijke hygiëne, snel en netjes kunnen werken, op tijd aanwezig zijn en kritiek kunnen accepteren zijn belangrijk. Voor een startfunctie als supervisor is vaak wel een opleiding vereist, zoals Middelbare Horeca school niveau 4, Hogere hotelschool of een mbo opleiding facilitaire dienst op niveau 4.

Er zijn veel mogelijkheden om parttime te werken binnen de afdeling Housekeeping. Hou onze actuele huishouding vacatures in de gaten als je interesse hebt in werken binnen deze afdeling. klik op onderstaande link voor een actueel overzicht van openstaande vacatures: housekeeping/ huishouding vacatures

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte