Werken in de Hotel afdeling Housekeeping of Huishouding

De afdeling huishouding of Housekeeping is verantwoordelijk voor het schoonmaken van de hotelkamers, algemene ruimtes, restaurants, bar en zalen. Tevens valt onder de huishouding vaak de linnenkamer waar naast al het linnengoed van het hotel ook de gastenwas wordt verzorgt en uniforms van de personeelsleden worden beheerd. In veel hotels zijn tegenwoordig de banen en bijbanen van de afdeling huishouding geheel of gedeeltelijk uitbesteed.

In de afdeling housekeeping werken vaak collega’s uit verschillende culturen en er wordt niet altijd Nederlands gesproken. Er wordt in het algemeen gewerkt in twee diensten, ’s morgens en ’s avonds zowel doordeweeks als in het weekend. Er zijn binnen deze afdeling veel mogelijkheden om parttime in een bijbaan te werken.

Binnen de afdeling huishouding bestaan verschillende banen of functies. De kamermeisjes/ jongens of room attendants maken de gastenkamers netjes schoon. De supervisors controleren de schoongemaakte kamers, geven instructies aan de room attendants en maken de kamerindeling voor de room attendants. De baan van  linnendame/ heer is verantwoordelijk voor alles wat er in de linnenkamer gebeurd zoals beheer van de uniformen, herstelwerkzaamheden aan linnen en uniformen, strijkwerk, gastenwas, hotel en restaurant wasgoed, schoonmaak van douchegordijnen, vitrages en gordijnen uit de hotelkamers e.d. De public area cleaner maakt de publieke ruimtes en toiletten schoon en de evening room attendant maakt de kamers schoon van de gasten die laat vertrekken. Sommige hotels bieden ook een Turn down service welke tevens door de evening room attendant wordt gedaan. Turn down betekend dat de gordijnen worden gesloten, bed wordt opengeslagen en de kamer wordt opgeruimd in de avonduren. Een linnenporter of steward zorgt voor het transport van al het linnegoed door het hotel.

De meest gevraagde opleiding bij een vacature voor een startfunctie als supervisor in de huishouding is Middelbare Horeca school niveau 4, Hogere hotelschool, of een mbo opleiding facilitaire dienst op niveau 4. Voor de overige functies in de afdeling huishouding is over het algemeen geen opleiding vereist en zijn persoonlijke kwaliteiten belangrijker. Persoonlijk hygienne, snel , schoon en netjes kunnen werken, op tijd aanwezig zijn en kritiek kunnen accepteren zijn belangrijk eigenschappen in deze afdeling.

klik hier een overzicht van openstaande vacatures voor banen en bijbanen in de housekeeping:  housekeeping/ huishouding, hotel vacatures, banen, bijbaan

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte