Assesments bij een sollicitatie procedure

Niet veel hotels maken er gebruik van en als het voorkomt dan is dat meestal voor management of sales functies, de psychologisch test ook wel assessment genoemd. Een test bestaat uit een aantal schriftelijk opdrachten meestal aangevuld met rollenspelen, casussen en opdrachten. Op deze pagina vindt je een overzicht van relevante onderdelen van assessments en proberen wij je een aantal handige tips te geven.

 

Wat is een assessment?

In een assessment worden je kennis, vaardigheden, capaciteiten en gedragingen door een gespecialiseerd extern bureau beoordeeld in relatie tot de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd. Tegenwoordig spreekt men ook wel van competenties. In feite gaat het bij een assessment om een psychologisch onderzoek.  In een assessment kun je van alles verschaten, van interviews en psychologische tests tot observaties van gedrag of rollenspelen. Van oorsprong ligt bij een assessment vooral de nadruk op de gedragsobservaties en rollenspelen.

Wat kunt je verwachten van een assessment?

Je dient bij een assessment met van alles rekening te houden. Als het goed is, en het betreft een professioneel assessment, uitgevoerd onder regie van gekwalificeerde psychologen, krijg je van te voren bericht van wat je kunt verwachten. In zo’n overzichtsprogramma staat bijvoorbeeld dat het assessment een gehele dag duurt, dat begonnen wordt met een aantal tests en dat daarna een drietal tweegesprekken volgt, een schriftelijke opdracht en een presentatie. Als stelregel kun je aannemen dat hoe meer relevante informatie je van te voren krijgt, des te professioneler het assessment is.

Er is veel oefenmateriaal verkrijgbaar waarmee je je kunt voorbereiden op een assessment. Veel deskundigen zijn het erover eens dat een goede voorbereiding de resultaten positief kan beïnvloeden. Verder is het van belang goed uitgeslapen en fit te zijn tijdens het onderzoek. Een hele dag testen invullen en vragen beantwoorden kost nou eenmaal veel energie en het help als je uitgerust en scherp bent.

 

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte