Sollicitatiebrief schrijven aan een hotel

Een sollicitatiebrief is vooral bedoeld om je motivatie toe te lichten voor je sollicitatie. Waarom juist die functie waarom juist bij dat hotel. Daarnaast geven de inhoud van de brief, de layout en schrijfstijl ook iets weg van wie je bent en wat je belangrijk vindt. Je geeft ermee dus je visitekaartje af en het is daarom belangrijk dat je het persoonlijk houdt. Ook als je per e-mail reageert is een sollicitatiebrief van belang, vaak wordt deze in het hotel uitgeprint.

Een sollicitatie bestaat normaal gesproken uit een sollicitatie- of motivatiebrief en een CV (Curriculum Vitae). Op deze pagina zullen we de sollicitatiebrief toelichten (zie menu voor het CV). Bij ontvangst van een sollicitatie wordt in veel hotels eerst de Curriculum Vitae doorgenomen. De brief wordt pas gelezen als de interesse is gewekt door de CV.  De volledige schriftelijke sollicitatie is een eerste selectiemiddel voor werkgevers. Niemand wordt op grond van een sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen op afgewezen. Besteed hier dus veel aandacht aan.

 

Twee soorten sollicitatiebrieven

Geen enkele sollicitatiebrief is hetzelfde. Immers, mensen en functies verschillen van elkaar. Maar er bestaat wel onderscheid tussen een open sollicitatie en een gerichte sollicitatie.

Het verschil tussen een open sollicitatie en een gerichte sollicitatie is dat een gerichte sollicitatie geschreven wordt naar aanleiding van een vacature. U kunt in deze brief dus heel precies ingaan op de eisen en wensen die er voor de vacature worden gevraagd. Bij een open sollicitatie is er geen sprake van een open vacature. U solliciteert bij een organisatie waar u graag zou willen werken en waarvan u hoopt dat er nu een vacature is of op korte termijn ontstaat. In de brief motiveert u wat u voor de organisatie kunt betekenen en informeert u naar de mogelijkheden die er zijn.

Naast de genoemde verschillen tussen de twee brieven zijn er ook overeenkomsten. Beide brieven hebben als doel de uitnodiging voor een persoonlijk gesprek. De inhoud van de brief moet bij de werkgever interesse opwekken. Dit kunt u bereiken door in de brief uw kwaliteiten naar voren te brengen en uw motivatie te benadrukken. Er bestaan geen vaste regels voor het schrijven van een sollicitatiebrief; wel bestaan er algemene opvattingen over een goede aanpak en indeling ervan. Hieronder enkelen belangrijke richtlijnen en de indeling van een goede sollicitatiebrief.

Let bij het schrijven van de sollicitatiebrief daarom goed op de volgende zaken:

 • zorg dat de lezer geprikkeld blijft 
 • schrijf dus iets over relevante ervaringen en/of kennis
 • geef de beste en meest relevante ervaring op 
 • vertel niet wat je wilt zeggen, maar maak daar een selectie uit, en vertel wat de lezer waarschijnlijk wil horen
 • maar kom snel tot de kern van de zaak
 • gebruik korte zinnen en eenvoudige woorden
 • probeer kort en krachtig te omschrijven waarom de vacature je aanspreekt
 • en wat jouw sterke punten zijn voor de baan. 
 • geef (indien mogelijk) 1 relevante ervaring aan
 • denk niet dat een recruiter alles weet. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor de personeelsfunctionaris misschien wel echt iets 'nieuws'. » Alleen je functie vermelden is niet voldoende, leg uit wat je doet en gedaan hebt.

 

De indeling van een sollicitatiebrief

Een goede brief moet een duidelijke indeling hebben: een opening, een kern en een afsluiting.

De opening
Het vinden van een opening is vaak het moeilijkst. Verzin ook nog maar eens een pakkende en orginele opening. Een mogelijkheid is te verwijzingen naar de bron van de vacature (waar heeft u deze gezien). Origineel is het zeker niet, maar wel duidelijk en informatief voor de werkgever (hoe hebben ze onze vacature gevonden). Tip: zorg dat de opening minimaal twee zinnen bevat. Een zin is namelijk geen alinea.

De kern 
In de kern van de brief komen de relevante eraringen en motivatie aan bod. De door u genoemde ervaringen, opleidingen en motivatie moet natuurlijk gericht zijn op de eisen etc. die u kent via de advertentie en door andere voorbereidingen.

Wees altijd positief. Zoem dus niet in op de zaken die niet matchen met de vacature maar vertel over andere goede ervaringen en karaktereigenschappen.

De afsluiting
Sluit af met een korte en bondige zin als: "graag licht ik mijn CV toe in een persoonlijk gesprek". Maak de afsluiting niet te lang. Bespreek concrete zaken in de kern.


Stuur altijd het Curriculum Vitae met de sollicitatiebrief mee. Kopieën van getuigschriften en diploma's worden gebruikelijk meegenomen naar het sollicitatiegesprek.

 

Een uiterlijk verzorgde brief

Is de inhoud van de brief goed maar de verzorging slecht? Dan gaat deze vaak "het ronde archief in" (vuilnisbak). Een verzorgde brief is noodzakelijk. Daarom een aantal basis regels / tips:

 • gebruik altijd de pc om de brief en het CV te printen
 • gebruik wit en ongelinieerd A4-papier
 • zorg voor een duidelijke indeling (kop, kern afsluiting)
 • wees concreet en maak de brief dus niet te lang
 • vermeld uw adres, het adres van het bedrijf, de plaats, de datum en » vermeld het betreffende onderwerp
 • voorkom herhalingen, vlekken, kreukels of fouten in de brief
 • gebruik maar één kant van het papier
 • vermeld onderaan wat u heeft bijgevoegd (bijvoorbeeld het Curriculum Vitae). 
 • voorkom spelfouten, grammaticale fouten en verkeerde woordkeuze. Vaak zijn dergelijke fouten funest voor een succesvolle sollicitatie. Tip: laat de brief aan een aantal andere mensen lezen !

 

Nog een aantal tips

 • als je een goede sollicitatiebrief hebt, gebruik dan gerust steeds dezelfde tekst (en pas deze aan op de functie en het bedrijf). 
 • heeft u een kopie van de brief / CV (voor het sollicitatiegesprek)?
 • Laat je brief, als je hem af hebt, nog even liggen tot de volgende ochtend en lees hem met een frisse blik nog een keer over voordat je hem de deur uitdoet. Tien tegen een dat je toch nog wat verandert.

 

Voorbeeld brieven

www.Sollicitatieinfo.nl heeft een aantal goede voorbeeld sollicitatiebrieven verzameld.

 

De Sollicitatie E-mail

Als je een e-mail (sollicitatie) verstuurt naar een werkgever, probeer dan gewoon de regels van een standaard sollicitatiebrief aan te houden (indeling etc.). Dit is duidelijk, formeel en een bekende manier voor iedere werkgever (zie menu voor info over de sollicitatiebrief). E-mailen gaat echter wel iets anders dan een reguliere brief via de post. Daarom hieronder een aantal tips:

 • Gebruik één e-mailadres voor al je sollicitaties (liefst thuis)
 • Zorg ervoor dat je naar één specifiek en juiste persoon mailt (achterhaal dit indien nodig)
 • Vermeld in de onderwerpregel om welke vacature het gaat
 • Gebruik voor de opmaak van e-mail zoveel mogelijk standaardinstellingen. Dus geen exotische lettertypes etc. Kan raar overkomen. Dit doe je normaal gesproken ook niet. 

 

Het Curriculum Vitae bijsluiten

Hoewel e-mailprogramma’s steeds meer mogelijkheid geven voor het opmaken van tekst, is het toch beter als de potentiële werkgever het CV in een tekstverwerker kan opvragen. Zeker bij het afdrukken van de tekst, kan deze wat overzichtelijker worden ingedeeld, met bijvoorbeeld gebruikmaking van vette letters. U moet wel zeker weten dat de werkgever het bestand kan openen U kunt vragen naar de tekstverwerker die het bedrijf gebruikt of u kunt een aantal attachments meesturen. Word van Microsoft is de meest gebruikte software voor tekstverwerking.

 

 

bron sollicitatieinfo.nl

Adverteren

U kunt adverteren op deze website, neem hiervoor contact met ons op via info@xs2jobs.nl of klik op werkgevers

Volg ons

Blijf via de sociale media op de hoogte